a. Bahan
- 2 buah alpukat dipotong dadu
- 10 biji nangka dipotong kecil
- 100 gr delima (sekoteng) di rebus
- 2 buah kelapa muda dikerok
- 750 gr gula pasir
- esens doger
b. Cara Membuat
- air kelapa direbus dengan gula dan diberi esens doger secukupnya
- bekukan dalam freezer atau kulkas
- setelah beku lalu hancurkan
- susun nangka, kelapa muda, delima dan alpukat
- beri es diatasnya
c. Cara Penyajian
- Es selayar cik puan ini sangat enak bila disajikan dingin. sebelum menghidangkannya lebih baik disimpan dahulu di lemari pendingin atau bisa ditambahkan es batu
Bahasa Daerah
ES SELAYAR CIK PUAN
a. Bahan
2 diced alpukat
10 biji nangka kecil dipotong
100 gr buah delima (sekoteng) direbus
2 buah buah kelapa muda dikikis
750 gr gula
pati anjing
b. Bagaimana untuk membuat
Air kelapa yang direbus dengan gula dan diberikan pati pati anjing
beku dalam peti sejuk atau peti sejuk
selepas dibekukan dan kemudian memusnahkannya
menyusun nangka, kelapa muda, delima dan alpukat
berikan ais di atasnya
c. Kaedah Pembentangan
Es Selayar sangat baik apabila berkhidmat sejuk. sebelum berkhidmat adalah lebih baik untuk menyimpannya terlebih dahulu dalam peti sejuk atau kiub ais boleh ditambah
seger mantul
BalasHapusresepnya membantu
BalasHapussegar mau coba
BalasHapusresepnya membantu
BalasHapus